|
Olimp Nutramil complex Diabetic baton smak ciasteczkowy 60 g
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
Producent: Olimp Laboratories Sp. z o.o. Pustynia 84F 39-200 Dębica
Olimp Nutramil Complex Diabetic, smak ciasteczkowy, baton – środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko u pacjentów z cukrzycą oraz zaburzeniami metabolizmu glukozy. Odpowiedni podczas niedożywienia lub w ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworowa, rozległymi oparzeniami, anoreksja), a także w okresach rehabilitacji i rekonwalescencji. Produkt bogaty w białko, wysokoenergetyczny, wysokobłonnikowy. Zawiera kompozycje niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów. Może być stosowany jako uzupełnienie codziennej diety. Smak: ciastko.
Skład:
32% białka mleka, 17% polewa z mlecznej czekolady (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator – lecytyny (sojowe); naturalny aromat waniliowy), polidekstroza, fruktooligosacharydy, olej roślinny (rzepakowy), syrop glukozowy, L-leucyna, substancja utrzymująca wilgoć – glicerol; aromaty, węglan wapnia, cytrynian sodu, chlorek sodu, sole potasowe kwasu ortofosforowego, PureWay-C® (kwas L-askorbinowy – wit. C, bioflawonoidy cytrusowe), tlenek magnezu, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, glukonian cynku, emulgator – lecytyny (sojowe); nikotynamid – niacyna, glukonian manganu, cholekalcyferol – wit. D, D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, selenian(IV) sodu, palmitynian retinylu – wit. A, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, ryboflawina, chlorowodorek tiaminy – tiamina, filochinon (fitomenadion) – wit. K, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, jodek potasu, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna.
Wartość odżywcza 100 g 60 g
Wartość energetyczna 1608 kJ / 385 kcal 965 kJ / 231 kcal
Tłuszcz 17 g 10,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,2 g 5,2 g
Węglowodany 21 g 12,6 g
w tym cukry 14 g 8,4 g
Błonnik 14 g 8,4 g
Białko 30 g 18 g
L-leucyna 5 g 3 g
Sól 0,42 g 0,25 g
Witamina A ( µg RE) 274 µg 164,4 µg
Witamina D 8,6 µg 5,2 µg
Witamina K 26 µg 15,6 µg
Witamina C 70 mg 42 mg
Tiamina 0,7 mg 0,4 mg
Ryboflawina 0,86 mg 0,52 mg
Witamina B6 0,86 mg 0,52 mg
Niacyna (mg NE) 7 mg 4,2 mg
Kwas foliowy 82 µg 49,2 µg
Kwas pantotenowy 2,6 mg 1,6 mg
Biotyna 19 µg 11,4 µg
Witamina E (mg α-TE) 7 mg 4,2 mg
Sód 166 mg 99,6 mg
Chlorki 131 mg 78,6 mg
Potas 310 mg 186 mg
Wapń 548 mg 328,8 mg
Fosfor 252 mg 151,2 mg
Magnez 66 mg 39,6 mg
Cynk 3,9 mg 2,3 mg
Jod 39 µg 23,4 µg
Selen 13 µg 7,8 µg
Mangan 0,7 mg 0,4 mg
Chrom 10 µg 6 µg
Molibden 52 µg 31,2 µg
Produkt zawiera mleko i soję. Może zawierać jaja, orzechy, orzeszki ziemne (arachidowe), gluten, nasiona sezamu.
Przeznaczenie:
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko u pacjentów z cukrzycą i zaburzeniami metabolizmu glukozy, w występowaniu niedożywienia lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworowa, rozległymi oparzeniami, anoreksja), a także w okresach rehabilitacji i rekonwalescencji.
Zalecane dzienne spożycie:
Stosować według zaleceń lekarza. 1-2 batony na dobę jako uzupełnienie diety. Odpowiednio do indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu oraz na wartości odżywcze.
Sposób użycia:
Produkt gotowy do spożycia.
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa:
Przechowywać i transportować w temperaturze od 15°C do 22°C. Chronić przed działaniem promieni słonecznych, nagłych zmian temperatury i wilgoci. Po otwarciu spożyć w ciągu 24 godzin.
Przeciwwskazania i środki ostrożności:
Produkt przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Jest niekompletny pod względem odżywczym i nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Produkt może być przeznaczony dla dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie. Nie stosować w przypadku nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.
|